Зе Соарес е един от четиримата футболисти на Левски, които пропуснаха дербито с ЦСКА заради мнимия трансфер в Рубин. Бразилецът демонстрираше отлични игри от началото на сезона, но не успя да помогне във вечното дерби. Соарес има забрана от ръководството до коментира събитията в Ру­сия, но се съгласи да коментира пред „Меридиан Мач" основните въпроси около Левски.

Зе, как се чувствате след пътуването през уикенда?

Много добре. Радвам се, че отново съм на работа. Имам добра наст­ройка. Подготвям се за следващия мач с Черноморец.

Какво се случи в Русия?

Не искам да коментирам тази тема.

Яд ли ви е, че не играхте срещу ЦСКА?

Нормално е да съм искал да помог­на на своите съотборници. Аз, както и другите футболисти, които не успяха да вземат участие в то­зи мач, е нормално да не се чувстваме приятно. Не успяхме да помогнем с нищо.

Бяхте в отлична форма, а пропус­нахте най-важните мачове дотук с Виляреал и ЦСКА?

Да, при всички положения ми спо­реше играта. Съв­сем нормално е като съм наказан да не мога да играя срещу Виляреал в Лига Европа. Но съм поло­жил максимални усилия да се подгот­вя добре, докато от­борът е бил извън Испания. Мисля, че не съм загубил от формата си и мога да помогна на отбо­ра в следващия мач.

Отсъствието на вас и другите три­ма отрази ли се срещу ЦСКА?

Мисля, че Дарко Тасевски, Живко Миланов и Юсеф Рабех са много опитни и изключи­телно добри футбо­листи. От друга страна, разполагаме с много добър отбор. Знам, че всички търсят оправдание с нашето отсъствие. Разполагаме с отлични футболисти. Това, което се е случило с ЦСКА, е по-скоро въпрос на малшанс и моментно разконцентриране. Не мога да твърдя, че ако сме били тук, щяхме да побе­дим. Става въпрос за отбора на Левски, не за мен и още три­ма футболисти. По същата логика имаше и контузени футболисти, които не са могли да вземат участие в срещата. Ние сме длъжни да се справяме във всяка една ситуация.

Гледахте ли репортаж от мача с ЦСКА и какво ви направи впечатление?

Малко гледах вечерта след мача репортажи. „Червените" изглеждаха по-добре от Левски. Наистина просто имахме лош ден и липса на шанс в определени моменти. Защото ако бяхме отбелязали гол в ня­коя от малкото ситуации, които имахме, мачът можеше да отиде в съвсем раз­лична посока. Не искам да оправдавам загубата. Както каз­ват всички в отбора - явно ЦСКА наистина са били по-добри.

Ще успее ли Левски да се съвзе­ме след тези загуби?

При всички поло­жения Левски е клуб, който винаги е посрещал проблемите изправен. Свик­нал е да има трудни моменти, знае как да излезе от тях. Разполагаме с добър отбор, имаме нужната класа и качества, за да се справим с ос­таващите мачове до края на полусезона.

Четиримата пропуснахте най-важния мач за Лев­ски в България. Това ще се отрази ли на мотивацията ви в оставащите мачове в първенството?

Мисля, че не тол­кова важно как се чувствам аз. Но спо­ред мен е излишно да се говори за мотивация, защото става въпрос за Левски, Независимо от ЦСКА, независимо какво се е случило, какво е станало, ние се намираме в Левски. Не може да се говори въобще за някакво разконцентриране или други проблеми от наша страна. Става въпрос за целия отбор, не за отделни едини­ци.

Какво знаете за следващия ви съперник - Черноморец?

Знам, че Черно­морец е изключител­но сериозен отбор. Правим много добри мачове помежду си в последно време, срещаме сериозна съп­ротива. Независимо че ще играем на на­шия стадион, те ще положат максимал­но усилие. Черноморец си преследва целите, неслучайно се намира на това място в класирането. Работят, видимо из­растват. Ние от своя страна сме длъжни да бъдем максимално концентрирани. Имаме класата и ка­чествата да пока­жем, че сме по-добри от Черноморец, о пак казвам, че ни предстои наистина сериозен мач.

Доста латиноа­мериканци има там. Познавате ли някои от тях?

Не познавам ни­кого, освен Дуду. Но съм ги гледал по те­левизията и ми правят добро впечатле­ние.

Предстои ви мач в Лига Европа срещу Лацио. Какво очаквате да направите там?

Нека да не забравяме, че първо има мач с Черноморец. Надявам се да покажем добра игра и да бием. Това е цел №1 за нас на този етап. С добър резултат ще получим повече са­мочувствие и сигур­ност преди срещата с Лацио.

От кой може да вземете точки в Европа?

Много е трудно да се определи от кой отбор може да вземем нещо. Сре­щу Виляреал се представихме много добре, можеше да вземем точка или три дори. При всички положения ще вземем нещо от другите мачове. Може да е срещу най-силния отбор, може и срещу най-слабия. При всички положе­ния силите са израв­нени.

Какви са ви шансовете за титлата след двете загуби?

Много е трудно отсега да се определи и да ни отписват от сметките. Непри­ятно е да загубиш два мача, при това срещу директни кон­куренти. Идеята е да се стегнем и да не допускаме повече грешки до края.

От близо две го­дини сте в Бълга­рия. Свикнахте ли с живота?

Много добре се адаптирах. Знам български на доста прилично ниво. Имам приятели българи.

Бихте ли напуснали Левски и България при добра оферта?

По-принцип искам да играя футбол. Чувствам се добре в Левски. Мечтата ми беше да дойда в Европа и я постигнах. Но нека не забравяме, че отборът има президент, който ще прецени дали дадена оферта е добра. Иначе съм щастлив от това, което имам тук.