До старта на новия сезон в Серия А остават броени дни. По този повод от „Gazzetta dello Sport“ потърсиха за мнение един от патриарсите на италианския футбол – Фабио Капело, който познава Калчото до най-дребните детайли, минавайки през тях и като водещ футболист и като топ треньор. Ето какви са неговите очаквания за 2021/2022.


- Капело, какво да очакваме от новия сезон?

- Това ще бъде първенството на треньорите. Вижте само за какви титани иде реч – Мауриньо, Алегри, Спалети, Сари. Това са хора, които са дали толкова много на футбола досега, но могат да дадат още. Има време да края на трансферния прозоре, така че за съотношението на силите в детайли може би трябва да говорим малко по-късно.

- Да започнем с Моуриньо. Той се завръща в Италия след 10 години, но дали е още същият?

- Жозе е точният човек за клуб като Рома, макар че проблеми там няма да му липсват. Продажбата на Джеко ме озадачава малко, защото той не беше просто добър централен нападател, а на практика синхронизираше цялата атака. Все пак Тами Ейбрахам може да се окаже добро решение. Плюс за тях е, че взеха отличен вратар като Руи Патрисио. Ако Дзаниоло си върне старата форма това ще е огромен плюс. За мен той е най-големият италиански талант.

- Сдаде ли Интер титлата само за два месеца?

- Не, съм съвсем. Да, тръгна си треньорът и много важен футболист като Лукаку, но ядрото на отбора бе запазено, а то е много солидно. Джеко е перфектен вариант за заместник на Лукаку, а Чалхаоглу ще добави класа в халфовата линия. Освен това Симоне Индзаги е треньор, който умее да сплотява. Показа го в Лацио.

 - Ще се отрази ли на Милан напускането на Донарума?

- Рано е да се каже. Той подписа с може би най-популярния клуб в света към днешна дата, но според мен дължеше повече уважение преди да си тръгне. Милан е проект в стадий на реализация. Очаквам огромен талант като Леао да разгърне потенциала си. Тонали също трябва да израсне в третия си сезон в клуба.

 - Ще даде ли Спалети тласък на Наполи?

- Неговият плюс е, че получава готов отбор. Въпросът е да го запази. Най-важно е да задържи Кулибали, защото той е ключът към цялата защита.

- Сари и Лацио. Ще бъде ли това красив романс?

- Да видим. Футболът на Сари е специфичен. Трябва да го съотнесе с шлифован години наред от Индзаги тим.

- Ще се пребори ли Аталанта за четвърто поредно участие в Шампионската лига?

 - В Бергамо изградиха най-добрия управленски модел в Италия. Разполагат с треньор на топ ниво, президент, който е бил футболист и познава материята отвътре и скаутско звено с усет за таланти. Като игрови стил те са нашия Ливърпул.

- Можеше ли Меси да остане в Барселона?

- Ако не беше коронавирусът това надали щеше да се случи. В момента клубовете, които разполагат с пари се държат от араби и руснаци. Меси избра ПСЖ, това е новата Мека. Но има и по-мъдро управление, като това на Байерн.

- Каква е поуката от Европейското първенство?

 - Манчини предложи модерен прочит на най-доброто от италианския футбол – гъвкавост в тактически план и максимално експлоатация на характеристиките на футболистите. Отборът му разиграва добре, но когато му се открие възможност атакува бързо и вертикално. Генерално погледнато владението на топката не е някакъв абсолют. Вижте Челси и финала в Шампионската лига. А иначе Евро 2020 реабилитира дрибъла. Има треньора, които го игнорират, но грешат.

- Заслужава ли Жоржиньо „Златната топка“?

- Зависи от критерия. Ако това е трофей, който се присъжда за цялостно творчество, съчетано с отборни постижения, той има най-много аргументи. Заедно с Донарума беше най-добрият на европейското за Италия, а с Челси спечели Шампионската лига и Суперкупата на Европа.

- В Испания са напът да вкарат парите на инвестиционен фонд в тяхната Ла Лига като решение на икономическата криза, но в Италия подобна възможност бе отхвърлена. Подобен ход не ви ли изглежда необясним с оглед днешните реалности?

 - Беше пропусната отлична възможност. Уви, нашата Лига винаги е била в затруднение, когато трябва да се търси единство.


„Gazzetta dello Sport“ / Превод: „Мач Телеграф“