В България е ясно - Левски - ЦСКА, следван от Ботев - Локо Пд.

Но кои са най-големите футболни дербита в света?

В тесния смисъл на думата "дерби" това е сблъсък между заклети градски съперници. В по-широкия - между регионални съперници. А в този, който се наложи от нас напоследък - и мачове със заряд и залог между тимове, които може и да не са географски съседи - от типа Лудогорец - ЦСКА. Макар в този случай да е по-добре да говорим за съперничества, а не за дербита.

Но нека направим една разходка по света, за да видим кой е по-по-най:

10. Интер - Милан - Дербито на Милано или Дерби де ла Мадонина. Традиции, успехи, битка за надмощие в града и в Италия.

9. Панатинайкос - Олимпиакос - Страсти, нерви, битки, емоции, фойерверки. Това са чувствата, които ни владеят в битката за Атина.

8. Лацио - Рома - Недалеч от покоите на Папата владеят такива буйни футболни страсти, за които всичко свято е чуждо.

7. Ливърпул - Манчестър Юн - В Англия има много дербита, но това съперничество е най-изявеното.

6. Аякс - Фейенорд - Двата най-големи холандски клуба вплитат в битката за надмощие и доста други чувства, породени от обществените позиции и възгледи на феновете им.

5. Цървена звезда - Партизан - Класиката на сръбския футбол има всички черти на най-големите балкански дербита.

4. Галатасарай - Фенербахче - Наричат го също Междуконтиненталното дерби, защото Галатасарай е от европейския бряг на Босфора, а Фенербахче - от азиатския.

3. Рейнджърс - Селтик - Битка за надмощие в шотландския футбол, титли, религиозно противопоставяне. Всичко това е Олд фърм дарби.

2. Бока Хуниорс - Ривър Плейт - Едно от най-зрелищните и емоционални дербита в света. Страстите са номер 1 в сблъсъка от Буенос Айрес.

1. Реал - Барселона - Тук няма да видим чак такава феерия по трибуните. Нито пък сблъсъци между фенове и полиция, както на други дербита. Но това е мач номер 1 на света заради класата на отборите и единиците на терена. Номер 1 и по зрителски интерес в световен мащаб.