Лацио спечели по повече от категоричен начин дербито на Италия, след като победи с 3:1 Рома в мача от 34-ия кръг на Серия А. По този начин „римските орли“ отказаха „джалоросите“ от шампионските им амбиции, а освен това нанесоха втори много сериозен удар по градския съперник, след като го отстраниха и в полуфиналите за Купата на Италия.

Играчите на Лучано Спалети допуснаха много грешки в защита, от които „небесносините“ се възползваха.

Рома можеше да ненесе първи удар в 3-та минута, когато пред Един Джеко се откри отлична възможност, но ударът му бе отразен от Томаш Стракоша.

Рома организира нова отлична атака в 9-та минута, когато Мохамед Салах отправи хубав удар от близка дистанция, но Стракоша успя да се намеси решаващо и да избие в корнер.

Лацио поведе в 11-та минута, когато Кейта Балде финтира Федерико Фасио и Емерсон, след което изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Войчех Шчесни, който бе много близо до това да спаси, но в крайна сметка капитулира.

Съдията Даниеле Орсато пропусна да свири дузпа за Лацио в 16-та минута за нарушение на Фасио срещу Джордан Лукаку. Аржентинският защитник изрита белгийския футболист, но съдийската бригада прецени, че няма основание да свири дузпа за „небесносините“.

Марко Пароло отправи хубав далечен удар в 18-та минута, но Шчесни успя да се намеси и да избие в корнер.

Антонио Рюдигер отправи далечен удар в 42-та минута, но Стракоша спаси.

Съдията Даниеле Орсато свири скандална дузпа за Рома в 44-та минута. Строотман симулира в наказателното поле на Лацио. Той се стрполи, въпреки че нямаше никакво съприкосновение с Уолъс. Орсато обаче се подведе по симулацията на холандеца и свири дузпа, която бе реализирана от Даниеле де Роси в 45-та минута.

Рома можеше да направи пълен обрат в 48-та минута, когато Мохамед Салах подаде към Един Джеко, който направи невероятен пропуск отблизо, а Стракоша успя да спаси удара на босненеца.

Лацио отново поведе в резултата в 50-та минута, когато Душан Баста стреля от границата на наказателното поле на Рома, след което топката рикошира в крака на Фасио, удари се в десния стълб на вратата на Шчесни и влетя в мрежата му.

Пред Кейта Балде се откри впечатляваща възможност в 60-та минута, когато стреля, но над напречната греда в аут.

Фелипе Андерсон изскочи сам срещу Шчесни в 82-та минута, но вратарят успя да спаси удара на бразилеца.

Лацио вкара трети гол в 85-та минута дело на Кейта Балде.

Рома завърши мача с човек по-малко, след като Антонио Рюдигер бе изгонен с директен червен картон за много грубо нарушение в центъра на терена срещу Джорджевич.

След тази загуба Рома остава на второ място в класирането със 75 точки. „Римските вълци“ изостават с 9 точки от лидера Ювентус, а до края на сезона остават още четири кръга. Лацио е четвърти с 67 точки.