Лацио спечели Суперкупата на Италия побеждавайки Ювентус с 3:1 в Рияд. "Римските орли" откриха резултата чрез Луис Алберто в 16-ата минута. "Бианконерите" изравниха в заключителните минути на първото полувреме, когато отблизо бе точен Паоло Дибала.

В 73-ата минута Лацио отново излезе напред в резултата с гол на капитана Сенад Лулич. Така се стигна до заключителните минути на мача, когато за втори жълт картон бе изгонен Родриго Бентанкур за нарушение срещу Марко Пароло. Данило Каталди изпълни по блестящ начин пряк свободния удар и донесе трофея за "римските орли".

По този начин Лацио спечели 5-а Суперкупа на Италия. Тимът на Симоне Индзаги за втори път победи "бианконерите" със същия резултат, като преди това се наложи с 3:1 и на "Олимпико" в Серия А.

Край пустинята, в столицата на Саудитска Арабия - Рияд, един срещу друг се изправят шампионът Ювентус и носителят на Купата на Италия Лацио, в спор за последният за годината трофей на Апенините. За "бианконерите" това може да бъде втора поред Суперкупа на Италия, след като през януари се наложиха над Милан с гол на Кристияно Роналдо в спора за трофея. Това ще бъде и първа възможност на Маурицио Сари да спечели купа начело на Ювентус.

От своя страна Лацио излиза като отбор постигнал осем поредни успеха в Серия и на върха на атаката е голмайстора в първенството Чиро Имобиле (б.а 17 гола). В допълнение "римските орли" победиха Ювентус с 3:1 на "Олимпико" през този сезон. Треньорът на Лацио Симоне Индзаги със сигурност ще иска да повтори това и в спора за Суперкупата на Италия.

Любопитен факт, на който ще се оповават в Ювентус, е, че Кристиано Роналдо е на път да спечели 32-а титла в професионалната си кариера, като вече в 11 последователни финала не е губил.

Ювентус е рекордьор по спечелени отличия - 8, докато Лацио има на сметката си 4. Това ще бъде петият мач помежду им в спор за трофея. Първият е през 1998 година, когато "римските орли" печелят с 2:1 в Торино. През 2013 година "бианконерите" разгромяват съперника с 4:0 в Рим, а две години по-късно в Шанхай печелят с 2:0. Последният сблъсък между двата отбора за Суперкупата на Италия бе през 2017 година, когато Лацио триумфира драматично с 3:2.

На стадион в Рияд "бианконерите" се появиха на терена с фланелки, на които имената на футболистите бяха изписани на арабски. Ювентус успя да спечели контрола на топката и започна да гради постепенни атаки. От своя страна Лацио се бе прибрал в собствената си половина и се опитваше да руши играта на "бианконерите". В 5-ата минута след центриране от корнер Кристиано Роналдо опита да повтори изпълнението си от преди дни срещу Сампдория, но в ситуацията фаулира Раду и вратаря Стракоша. 

Три по-късно "римските орли" отговориха с опасен изстрел от границата на наказателното поле на Луис Алберто, преминал над напречната греда. В ситуацията треньорът на Лацио Симоне Индзаги имаше претенции, след като крилото получи удар в левия крак от закъснелия Матуиди, фаул не последва, но французина получи жълт картон.

Ювентус продължи да диктува темпото, като по-често топката се задържа в средата на терена. Възпитаниците на Маурицио Сари за сега "заглушават" голмайстора на "римските вълци" Чиро Имобиле.

В 17-ата минута Лацио дочака своя миг. Капитанът Лулич направи добра солова акция отляво, финтирайки Де Шилио. Босненецът центрира на задната греда, където Милинкович-Савич овладя и подаде около точката за изпълнение на дузпа където нахлуващият на скорост Луис Алберто реализира хладнокръвно в левия ъгъл на вратата пазена от Шчесни. В 22-ата минута Роналдо пропусна изгодна ситуация, стреляйки покрай левия страничен стълб на Стракоша. 

"Бианконерите" продължиха с натиска, като активен в тези минути бе левият фланг на атаката, където Дибала бе подпомаган от Алекс Сандро. Но това не води до нищо по-опасно пред вратата на Лацио и до момента тактитката на Симоне Индзаги се оказва успешна. 

В 31-ата минута Кристиано Роналдо бе фаулиран около дъгата на наказателното поле. Португалецът отстъпи изпълнението на Дибала, но изстрелът на аржентинеца премина на сантиметри от напречната греда. По-късно Шчесни отрази с една ръка изстрел на Кореа. 

Последва разбъркване в наказателното поле на "римските орли", но изстрелът на Игуаин премина встрани от вратата. В 39-ата минута Милинкович-Савич проби през центъра, финтирайки защитници на Ювентус, но ударът му бе блокиран решително от Демирал. 

В заключителните минути на полувремето Ювентус изравни. Лулич сгреши при изнасянето на топката подарявайки я на Пянич. Босненецът продължи към Роналдо, който финтира и ведна стреля, но Стракоша спаси, при което Дибала притича и вкара кълбото в опразнената врата - 1:1.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

"Бианконерите" започнаха по-активно и втората част и упражниха дълбока преса. В 49-ата минута Диабала стреля от границата на наказателното поле покрай левия страничен стълб на Стракоша. 

"Римските орли" не се притесниха от това и на своя страна разиграваха спокойно. В 51-ата минута Алберто центрира остро в наказателното поле, където Кореа стреля с глава, но Шчесни улови. Минута по-късно полският национал улови и удар от въздуха на Сенад Лулич. В 55-ата минута Маурицио Сари извърши офанзивна смяна, включвайки в игра Хуан Куадрадо за сметка на защитника Матиа Де Шилио. .  Четири по-късно Раду центрира в наказателното поле отляво,  но на задна греда Милинкович-Савич се размина с топката. 

В следващите минути лацио имаше териториално предимство, като застраши на два пъти Шчесни след ъзпълнение на ъглови удари. В средата на полувремето в игра за "бианконерите" влезе Рамзи за сметка на Игуаин, а Индзаги включи в игра опитния Пароло заменяйки голмайстора Луис Алберто.

В 69-ата минута Демирал за втори път в мача блокира решително удар на играч на Лацио. Този път в негова "жертва" се превърна Чиро Имобиле. След последвалия корнер Кореа стреля с глава, но кълбото премина на сантиметри покрай десния страничен стълб на Шчесни. Ювентус отговори с далечен удар на Роналдо преминал над вратата. 

В 73-ата минута Лацио отново излезе напред в резултата. Лазари финтира отляво Сандро и центрира в наказателното поле. Капитанът Сенад Лулич остана непокрит на задната греда и от въздуха шутира с десния крак, оставяйки Шчесни безпомощен.

Треньорът на Ювентус Маурицио Сари веднага реагира и замени Матуиди с Дъглас Коща. В 82-ата минута гол на Кореа бе отменен заради засада. Две по-късно Алекс Сандро центрира на близката греда, Дибала изпревари Ачерби, но Стракоша улови решително. 

В 90-ата минута Диабала центрира от фаул в наказателното поле, Бонучи стреля с глава, но топката премина опасно близо покрай левия страничен стълб.

В добавеното време на срещата Ювентус получи фаул на границата на наказателното поле за фаул на Милинкович-Савич срещу Куадрадо. Дибала отново стреля, но право в стената. От последвалата контраатка "римските орли" можеха да решат всичко, но ударът на Кореа бе отразен от Шчесни. Пароло дотича до избитата топка, но бе фаулиран на границата на наказателното поле от Бентанкур, за което уругваеца получи втори жълт и съответно червен картон. Зад топката застана Данило Каталди ии стреля технично в горния десен ъгъл, при което топката се удари в напречната греда и ефективно влезе за трети път в мрежата на Шчесни - 3:1.

Това бе и последното действие във финала и "римските орли" заслужено триумфираха със Суперкупата на Италия.

 

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

Ювентус (4 -3 - 3)
Шчесни, Де Шилио, Бонучи, Демирал, Алекс Сандро, Бентанкур, Пянич, Матуиди, Дибала, Роналдо, Игуаин

Треньор: Маурицио Сари

Лацио (3 - 5 - 2)
Стракоша, Луис Фелипе, Ачерби, Раду, Лейва, Лазари, Милинкович-Савич, Алберто, Лулич, Кореа, Имобиле

Треньор: Симоне Индзаги