Рома спечели дербито на италианската столица, след като се наложи с 3:1 срещу Лацио в сблъсъка от седмия кръг на Серия А. Лоренцо Пелегрини се превърна в герой за „джалоросите“. Той влезе в игра от резервната скамейка към края на първото полувреме, но му бяха нужни само девет минути, за да вкара гол във вратата на Лацио. Той има основен принос за второто попадение във вратата на Томаш Стракоша, а също така асистира за третия гол на Рома. 

Лацио успя да създаде първата опасност в мача в 18-та минута. Адам Марушич отправи много опасен удар, но Робин Олсен внимаваше и направи страхотно спасяване и изби в корнер. След изпълнението на ъгловия удар, топката стигна до Имобиле, който стреля от въздуха, но защитник на „римските вълци“ застана на пътя на топката и изчисти в нов корнер.

Един Джеко влезе в наказателното поле на Лацио в 23-та минута, премина през двама бранители на Лацио и стреля по диагонал към далечния ъгъл, но Стракоша се намеси великолепно и изби. Минута по-късно Хавиер Пасторе отправи много опасен удар, но Томаш Стракоша отново внимаваше, плонжира в левия ъгъл и отново спаси.

Чиро Имобиле демонстрира много добри технически умения в 25-та минута, когато получи топката в наказателното поле на Рома. Той след това стреля, но Робин Олсен успя да се намеси и да избие в корнер. След това Сергей Милинкович-Савич стреля от границата на наказателното поле, но Олсен отново се намеси и изби в корнер.

Рома бе много близо до това да поведе в резултата в 28-та минута, когато след центриране от корнер в наказателното поле на Лацио, Даниеле Де Роси стреля с глава, но топката премина на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Томаш Стракоша.

Хавиер Пасторе получи контузия в 36-та минута и бе сменен от Лоренцо Пелегрини. 

Рома поведе в резултата в 45-та минута, когато след дълъг пас Джеко свали топката с глава към Стефан Ел Шаарауи, който след съприкосновение с играч на Лацио падна в наказателното поле. След това топката попадна в Лоренцо Пелегрини, който с гръб и удар с пета успя да прати топката във вратата на Томаш Стракоша. Това е първият гол на младия Пелегрини в дербито на Рим.

В добавеното време на първата част се откри нова добра възможност пред Чиро Имобиле, но ударът му бе отразен от Робин Олсен. 

Пред Чиро Имобиле се откри много добра възможност в 55-та минута. Той отправи диагонален удар, но Робин Олсен спаси. Шест минути по-късно Сенад Лулич се опита да комбинира със Сергей Милинкович-Савич, но сърбинът остана под топката.

Лацио успя да изравни резултата в 67-та минута, когато Федерико Фасио допусна много груба грешка и подари топката на Чиро Имобиле, който остана сам срещу Олсен и не пропусна да реализира.

Рома възстанови преднината си в мача в 71-та минута. Лоренцо Пелегрини бе фаулиран на границата на наказателното поле на Лацио. Александър Коларов прати топката в левия ъгъл на Томаш Стракоша, който закъсня с реакцията си и Рома поведе с 2:1.

Сергей Милинкович-Савич отправи далечен удар в 81-та минута, но Олсен внимаваше, плонжира и успя да избие в корнер.

Рома успя да отбележи трети гол в 86-та минута, когато Лоренцо Пелегрини от фаул сложи топката на главата на Федерико Фасио, който я засече и я вкара в десния ъгъл на безпомощния Стракоша.

Лацио можеше да върне интригата в мача в 88-та минута, когато Кайседо излезе на добра позиция и отправи диагонален удар, но неточно в аут.

Лацио е четвърти с 12 точки, а Рома е пети с 11 точки преди изиграването на останалите мачове от кръга.

Старши треньорът на Рома Еузебио Ди Франческо продължава да няма загуба в дербито срещу Лацио. 

Рома – Лацио 3:1 

1:0 Лоренцо Пелегрини 45'

1:1 Чиро Имобиле 67'

2:1 Александър Коларов 71'

3:1 Федерико Фасио 86'

Рома: 1. Робин Олсен – 18. Давиде Сантон, 20. Федерико Фасио, 44. Костас Манолас, 11. Александър Коларов – 27. Хавиер Пасторе, 16. Даниеле Де Роси, 42. Стивън Н‘Зонзи – 24. Алесандро Флоренци, 9. Един Джеко, 92. Стефан Ел Шаарауи

Лацио: 1. Томас Старкоша – 22. Мартин Касарес, 3.Луиш Фелипе, 33. Джузепе Ачерби – 77. Адам Марушич, 6. Лукас Лейва, 16. Марко Пароло, 21. Сергей Милинкович-Савич, 19. Сенад Лулич – 17. Чиро Имобиле, 10. Луис Алберто