Наполи изпусна да победи гостуващия Лацио в дербито на 12-ия кръг на Серия А. Домакините от Неапол трябваше да преглътнат пореден горчив хап в последните седмици след 1:1 у дома срещу тима на Симоне Индзаги. Гостите от Рим се измъкнаха с доста късмет и груба грешка на вратаря Пепе Рейна, която остави „везувиани“ с едва 2 победи от последните им 6 срещи от калчото.

Неаполитанците на Маурицио Сари определено бяха тимът, който диктуваше темпото и имаше териториално превъзходство. Чудесните изяви на Федерико Маркети не позволиха преимуществото да прерасне в повече голове, докато Лацио изпусна доста по-чисти шансове, преди да вкара чрез Балде Кейта.

Точката позволи на Лацио да се изравни по точки с Милан в класирането - по 22 и временно да му отнеме третото място заради по-добрата голова разлика. Сривът в резултатите на Наполи ги оставя пети с 21 пункта.

Двубоят можеше да има взривоопасно начало за домакините, които се нуждаеха само от 50 секунди игра, за да създадат първата си чиста ситуация. Лоренцо Инсиние получи отляво и веднага пусна за Дрийс Мертенс, който имаше задачата да играе на върха на атаката. Дребният белгиец мина покрай няколко противници, а от дъгата стреля коварно през краката на Уолъс. Вратарят Федерико Маркети застина и само изгледа топката, която почти облиза външната страна на десния му стълб.

Лацио показа зъби в 12-ата минута, когато Чиро Имобиле много находчиво избяга от засадата, за да овладее отляво и да тръгне да пробива. Италианският национал много добре върна към дъгата, където Балде Кейта потърси коридор и отправи мощен изстрел, прелетял на метър над гредата.

Наполи отвърна почти веднага, като Инсиние отправи страхотна тупалка от 24-25 метра, която Маркети с мъка изби встрани. Неговият партньор в атака Мертенс също продължи да тормози защитниците. В 25-ата минута, той си изпроси фаул на около 23-24 метра от вратата, който изпълни сам с много мощен шут покрай стената в търсене на близкия ъгъл. Крайният човек в стената отклони топката, която въпреки всичко прелетя опасно близо до целта.

След тази ситуация натискът на Наполи като че ли понамаля, а Лацио имаше нелоша възможност точно преди почивката. В 44-ата минута Фелипе Андерсон завъртя един корнер отдясно по атаката, като насочи топката пред вратарското поле. Там Сергей Милинкович-Савич скочи най-високо, ала изстрелът му отлетя почти вертикално нагоре.

Второто полувреме започна с две ранни възможности за Лацио, открили се пред Чиро Имобиле. Първо в 47-ата минута той получи шанс да обстрелва вратата под много остър ъгъл след центриране от ъглов удар, а Пепе Рейна отрази. Малко по-късно Уолъс го намери с дълъг диагонален пас отляво по атаката, а бившият играч на Севиля и Борусия Дортмунд веднага се устреми напред. Той опита да изчака помощ от съиграчите си, но като не получи такава, напредна към вратата и от 8-9 метра пак под много остър диагонал потърси неточно далечния ъгъл на вратата.

Наполи прие с готовност хвърлената ръкавица и в 49-ата Лоренцо Инсиние получи отляво и стигна до ръба на наказателното поле, откъдето отправи мощен шут към далечния горен ъгъл. Маркети трябваше да се разтегне максимално, за да боксира топката в корнер.

В 52-ата минута слабостите отдясно в защитата на Лацио струваха скъпо и Марек Хамшик откри. Фаози Гулам с подаване по тревата намери капитана си пред пеналта, а той с чудесна техника завъртя Душан Баста и Лукас Билия на няколко пъти, след което шутира мощно по диагонала за 1:0.

Буквално в следващата атака обаче Лацио изравни след кошмарна изява на Пепе Рейна. Марко Пароло изведе Балде Кейта отдясно в наказателното поле, а той отправи мощен шут през човека си към близкия долен ъгъл. Топката дори не беше отправена толкова точно, ала подгъна ръката на Рейна и навести мрежата зад него – 1:1.

Наполи веднага опита да си върне преднината, като в 57-ата Хамшик отправи тежък шут от дистанция, спасен от Маркети. В 62-ата след лошо изчистен ъглов удар и защитникът Елсеид Хисай си отвори място за стрелба от около 22 метра, като стражът на Лацио пак бе блестящ в плонжа и избиването с две ръце.

В 70-ата минута резервата Маноло Габиадини не можа да се възползва от последната по-чиста ситуация за домакините. Марек Хамшик направи хубав рейд покрай Билиа в центъра с пас между централните бранители изведе Габиадини фронтално срещу вратата. Италианецът усети, че ще бъде застигнат от защитниците и затова стреля по тревата от 22 метра, но твърде слабо и в центъра на вратата.

Три минути преди края Хамшик напусна срещата с контузия, а това лиши Наполи от възможността да осъществи финален щурм, тъй като комуникацията на терена между играчите на неаполитанци не беше същата.