Пропадането на Лацио в Серия А продължи с пълна сила и при гостуването му срещу Аталанта в 16-ия кръг. Голът на Дуван Сапата в 58-ата секунда на срещата се оказа достатъчен за победата с 1:0 над римляните, които нанизаха вече 7-и последователен мач без успех.

Това е поредният тежък удар по треньора Симоне Индзаги, който изглежда като сериозен кандидат за уволнение. Ситуацията за него едва ли щеше да е по-различна дори ако съдиите чрез помощта на ВАР не бяха отменили късното попадение на Франческо Ачерби.

Началото на мача не остави възможност на домакинските фенове да спазят традиционния ред на песните си, защото Дуван Сапата много скоро беше в прегръдките на своите съотборници. Робин Гозенс напредна отляво и изпрати наглед обречено центриране към наказателното поле. Там обаче Франческо Ачерби по някаква причина реши да се обърне и после да изчисти, а по този начин даде лек пас за намиращия точно пред вратата Сапата. Бившият играч на Наполи без забавяне нанесе шут, който мина покрай вратаря Томас Стракоша – 1:0.

Само 6 минути по-късно лошият старт бе на косъм да се превърне в истински кошмар. Сапата опита остро центриране към наказателното поле, а Стефан Раду се отчете с непохватен опит да изчисти. В резултат топката почти облиза външната страна на гредата, преди да излезе в корнер.

След 10-ата минута постепенно настъпи отчетливо подобрение в представянето на Лацио. В 12-ата Хоакин Корея, който бе предпочетен за партньор на Чиро Имобиле в предни позиции, показа добро взаимодействие с тарана, който затрудни стража Етрит Бериша с шут от границата на наказателното поле.

Малко по-късно треньорът на гостите от Рим Симоне Индзаги беше бесен на своите, които позволиха твърде лесно на бившия играч на Лудогорец Хосе Паломино да обстрелва с глава при центриране от корнер. Колумбиецът обаче не беше в състояние да придаде достатъчно сила на изстрела и Стракоша улови.

В 38-ата минута звездата на Лацио Сергей Милинкович-Савич не беше далеч да се разпише с глава, когато се извиси в наказателното поле и стреля параболично над напречната греда. Само сантиметри не стигнаха на сърбина да нанесе точен шут.

Четири минути по-късно той се справи далеч по-добре при играта на втория етаж, но този път Бериша беше непоколебим при спасяването. Точно преди края на полувремето Корея можеше да порази целта с шут отблизо, когато играч на „бергамаските” изчисти пред самата голлиния.

През втората част домакините внесоха сериозни корекции в играта си, за да ограничат положенията пред своята врата. Основните усилия на домакините се насочиха към уплътняването на собствената половина, а това можеше да се случи при доста по-благоприятен резултат за тях. Просто в 47-ата минута Сапата имаше нужда от още малко прецизност, когато засичаше центрирането на Гозенс. Тъмнокожият таран почти от упор не успя да улучи вратата, а ако го беше сторил, това щеше да е с цената на сигурен гол.

До края на мача Лацио направи всичко по силите си, за да притисне съперника, но очевидно в Аталанта бяха взели точните мерки. Треньорът Индзаги опита всичко, като поетапно вкара в игра креативни атакуващи играчи като Луис Алберто, Джордан Лукаку и тарана Фелипе Кайседо. Решенията му не доведоха до търсения резултат, а най-близкото нещо до голова ситуация, до което се добраха римляните, беше мощният шут на Кайседо в 79-ата минута, самопожертвователно блокиран от бранител на „бергамаските”.

Най-интересният миг дойде във втората минута от продължението, когато Франческо Ачерби, а и всички в Лацио помислиха, че са изравнили. Гостите разиграха по заучен начин статично положение, а Луис Алберто изпрати далечно центриране към пеналта. Там Ачерби се оказа срещу далеч по-ниския Андреа Масиело и без проблем го надскочи, за да насочи топката неспасяемо в долния ляв ъгъл. Бранителят отпразнува бурно гола, като свали фланелката си, а треньорът Симоне Индзаги куфееше не по-малко край тъчлинията.

Скоро обаче стана ясно, че съдията Даниеле Орсато е получил сигнал от видео асистентите си, че преразглеждат ситуацията. От повторенията изглеждаше, че единственото, което може да де подобни основания е леко бутане в гръб на Милинкович-Савич срещу Масиело. Оказа се обаче, че реферите са забелязали изключително тънката засада на Ачерби в мига, когато Алберто отправя центрирането. Реално бранителят се оказа в нередовна позиция заради мястото, където се намираше дясното му стъпало. То беше единствената част от тялото му (с която е позволено да се вкара гол), която се намираше зад линията на предпоследния в отбрана.

С втората си поредна победа (и 3-а в последните 5 шампионатни мача) Аталанта се намърда на 6-ото място с 24 точки, колкото имат още 7-ият Рома и 8-ият Сасуоло. Лацио е пети с 25 точки, като се намира на една зад четвъртия Милан.