Президентът на Лацио Клаудио Лотито реши да вземе необичайни мерки заради ултрасите на отбора, които постоянно създават скандали и съответно главоболия за боса на клуба.

Лотито обяви, че ще изпраща по 200 фена ежегодно в Аушвиц, "за да се образоват и да сме сигурни, че не забравяме определено моменти".

Това идва след поредната изцепка на тифозите на "орлите", които разпелиха лепенки с изображение на Ане Франк с фланелка на Рома из "Олимпико".

"Тук сме днес, за да се разграничим от всякаква форма на ксенофобия и антисемизъм", заяви Лотито при посещение в синагога.

"Огромната част от феновете на Лацио споделят тази позиция. Правим много други инициативи, за да подтиснем тези инциденти чрез всекидневни действия като посещения на играчите в училища, за да преодоляваме социалните, расистките и финансови бариери."

Тифозите на Лацио сътвориха огромен антисемитски скандал

"Не говорим затова какво иска да направи Лацио, а затова, което винаги сме правили: Лацио винаги е бил ясен в оценката за тези инциденти, с ясни сигнали и вкарването на хора в съда."

"Днес официално мога да обявя, че Лацио ще вземе участие в нова годишна инициатива, организирайки годишни посещения до Аушвиц за 200 привърженици на Лацио, които да се образоват и да направим така, че да не забравяме определено моменти, за да може тези хора да знаят за какво говорим."

"Не може да си правиш шеги с тези факти, осъждаме всякакви форми на расизъм. Лацио ще стартира тази инициатива."

"Лацио иска да изясни кой е направил това чрез използването на камерите, както и кой е принтирал тези стикери. Според мен е странно това да се случи след изявлението през миналата седмица, в което молим феновете да не правят тези неща."

"Днес няма расистки снимки в агитката, в миналото имаше такива плакати и знамена, които не оставяха място за интерпретации. Откакто съм президент не е имало плакати или поведение, което да идентифицира феновете като расисти, антисемити или ксенофоби. Има лоши ябълки във сяко общество, за съжаление не можем да поставим стюард на всеки фен", допълни Лотито.

В Серия А ще четат дневника на Ане Франк заради изцепките на ултрасите на Лацио