С две мегадербита започва втория кръг на италианската Серия „А”. След като през миналия уикенд шампионът Ювентус стартира с изстрадана победа над Киево Верона с 3:2, сега момчетата Масимилиано Алегри приемат Лацио в първия си домакински мач през кампанията. Това ще бъде и официалният дебют на португалеца Кристиано Роналдо като играч на „бианконерите“ на „Алианц Стейдиъм“.

Кратката, но много гореща съботна програма завършва с наелектризиращия сблъсък между Наполи на Карло Анчелоти и бившия отбор на специалиста – Милан.

Какво да очакваме от четирите отбора, които дават начало на втория рунд във футболния елит на Апенините?

Ювентус - Лацио

Ювентус търси осмото поредно Скудето през този сезон. Първият официален мач на Роналдо с „черно-бялата“ фланелка завърши с успех за торинци, въпреки че те трябваше да чакат едва до добавеното време на сблъсъка с Киево, за да си осигурят трите точки. Бившият играч на Фиорентина Федерико Бернардески бе героят във Верона с гол в 93-та минута.

Всички фенове на Юве обаче с трепет очакват втория мач от календара през този сезон. В него петкратният носител на „Златната топка“ Кристиано Роналдо, който през това лято осъществи трансфер от Реал Мадрид за 117 млн. евро, ще изгрее за първи път пред тифозите на „Алианц Стейдиъм“.

Серия А

източник: Gulliver/GettyImages

Роналдо игра с желание и мотивация срещу Киево. Той стреля цели девет пъти към вратата на съперника (най-много от всички на терена), но опитите му или излизаха извън очертанията, или силните изяви на вратаря Стефано Соретино попречиха на португалеца да открие головата си сметка за новия си клуб. Какъв по-хубав сценарий обаче от това да го направи в първия си двубой у дома?

Лацио от своя страна допусна обрат от 1:0 до 1:2 в откриващия си мач. Играчите на Симоне Индзаги поведоха на Наполи чрез Чиро Имобиле, но изпуснаха контрола върху срещата и бяха наказани с попадения на Аркадиуш Милик и Лоренцо Инсиние.

Серия А

източник: Gulliver/GettyImages

Нестандартното 3-5-1-1 на Индзаги ще трябва да бъде прекроявано срещу шампиона, който със сигурност ще доминира и ще задава темпото в първия си домакински мач. По-вероятно е Лацио да се прибера до 4-5-1, или 4-3-2-1, когато топката трябва да прелее скоростно на контраатаки. 

Серия А

източник: Gulliver/GettyImages

След двубоя с Наполи, „орлите“ от Рим бяха застигнати от някои контузии. По всяка вероятност аут за сблъска в Торино е защитникът Луис Фелипе (контузия в ходилото), а под въпрос е Валон Бериша. Травма срещу неаполитанците получи и десният полузащитник Адам Марушич, но надеждите, че черногорецът ще е готов за сблъсъка срещу Юве са големи. Сенад Лулич и Лукас Лейва също са на линия за срещата.

В сърцето на отбраната за гостите се очаква да застане 30-годишният Франческо Ачерби, който през това лято акостира на „Олимпико“ срещу 10 млн. евро от тима на Сасуоло.

Тежката задача за Ачерби и неговия колега в защита Щефан Раду ще бъде да спрат Роналдо по пътя му към първия гол с екипа на „бианконерите“. Битката между 33-годишния Кристиано и 30-годишния Ачерби около наказателното поле на Лацио ще бъде пропита от много опит, рутина и нестандарност.

Ювентус стартира сезона с  4-2-3-1, превърнело се много използвана схема от Алегри през миналия сезон. Двамата опорни халфове Пянич и Кедира изнасят топката и правят връзката с крилата – Дългас Коста и Хуан Куадрадо/ Бернаредски, както и с „десетката“ Паоло Дибала. Срещу Киево се видя, че опорните полузащитници на Юве опитват и немалко топки зад отбраната на съперника, в опит да изведат Роналдо на стрелкови позиции. Като цяло този прийом може да работи при високоизнесена защита на центъра. Именно такава бе тази на смелия Киево през голяма част от срещата.

В двубоя с Лацио обаче по-скоро ще видим един по-затворен противник, който ще опита да неутрализира креативните играчи на Юве и по-често ще стои в своята половина. Срещу Киево, Ювентус бе изненадан именно от факта, че съперникът опитваше да поглежда към вратата на Шчесни и да се впуска в битка в центъра.

Серия А

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки че Юве държа топката почти 77% от времето срещу „летящите магаренца“, домакините успяха да отправят няколко точни удара, а дори и да отбележат попадение. Историята е показала, че торинци стартират с проблеми в защита в началото на повечето сезони. След година раздяла между „стоманобетонните бентове“ Бонучи и Киелини, след престоя на първия в Милан, сега двойката ще трябва да се пренастройва отново към старите навици.

Роналдо ще води атаката на Ювентус, а зад нещо ще оперират Бернардески, Коста/Манджикуч и Дибала. Ортодоксалното крило Жоао Кансело отново се очаква да играе вдясно на отбраната на тима. Той направи дузпа срещу Киево, но е ясно на всички, че португалецът все още няма навици в отбрана, след като бе преквалифициран след трансфера си от Интер.

Видим е прогресът на Лацио при Симоне Индзаги в последните два години. Те завършиха пети през миналия сезон, достигайки до полуфиналите за Купата на страната и четвъртфиналите в Лига Европа. Голямата новина за клуба от това лято е, че той запази звездата си Сергей Милинкович-Савич, към който имаше интерес от редица големи клубове в Европа. Към изхода обаче се насочиха Стефан де Фрай (Интер), Фелипе Андерсон (Уест Хем) и Федерико Маркети (Дженоа).

Серия А

източник: Gulliver/GettyImages

Основна роля в схемата на Лацио играе централният нападател Чиро Имобиле, който е бил част от цели 65 гола (53 попадения, 12 асистенции) по време на всичките си 70 срещи с екипа на „бианкочелестите“. Зад него оперира сърбинът Савич, който носи креативния полъх в предни позиции. Той винаги е много полезен при бързата трансмисия на топката при контрадействия.

Ювентус и Лацио са се срещали общо 148 пъти в Серия „А” – 79 победи за „бианконерите“, 33 успеха за лациалите при 36 равенства (голова разлика 264-167).

Двубоят между Ювентус и Лацио е в събота, 25 август, от 19:00 часа, като него ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Наполи - Милан

Вторият двубой от вечерта противопоставя великия Карло Анчелоти на бившия му клуб Милан. С „росонерите“ Татко Карло спечели по веднъж Скудетото на Италия (2002/2003 г.), Купата на страната (2004 г.) и Световното клубно първенство (2007 г.), като и на два пъти Шампионска лига (2002/2003, 2006/2007 г.) и Суперкупата на Европа (2003, 2007 г.).

Карло Анчелоти

източник: БГНЕС

Милан изпитваше неимоверни трудности да се завърне в голямата битка за титлата (последно спечели през 2011г.) в последните сезони. Финансовите проблеми и лошото управление превърнаха „росонерите“ в отбор, чиито цели са свързани най-вече с това да се задържат в горната половина на таблицата. В последния сезон обаче се усети съживяване, след като на кормилото застана ексцентрикът Дженаро Гатузо. Полемичните китайски собственици също вече ги няма, а клубът изглежда подреден след пристигането на бразилеца Леонардо и легендата Паоло Малдини в борда на директорите. 

Новата ера за Наполи, без Маурицио Сари, вече стартира. Отговорността бе поета от големия ум Карло Анчелоти. 59-годишният философ от Реджио Емилия е един от тримата спечелили по три пъти Шампионската лига, заедно с Боб Пейсли и Зинедин Зидан.

Ще бъде изключително емоционално на „Сан Паоло“, тъй като Анчелоти се сблъсква както срещу бившия си клуб, който ръководи цели осем години, така и срещу един от своите големи лидери в този период – Дженаро Гатузо. Двамата се познават отлично, а личностите им се изграждаха съвместно в един от най-розовите периоди за Милан в историята.

„Гатузо е същият като треньор, какъвто беше и като футболист – страстен и себеотдаден“, сподели преди срещата Анчелоти.

Наполи вече взе първи три точки през кампанията, след като надигра Лацио с 2:1 на „Олимпико“. Новият наставник запази наследената от Сари формация – 4-3-3, с изнесени по крайните зони крила Инсиние и Кайехон. Единствената по-явна промяна бе на върха на атаката, където здравият и борбен Аркадиуш Милик застана на мястото на Дрийс Мертенс. Все още белгиецът може да не е в оптимална форма, заради наскоро завършилото Световното първенство и третото място на своята родина, но Анчелоти реши да пробва с по-едър играч в преди позиции, който да има ръстово влияние в наказателното поле.

Лацио Наполи

източник: Gulliver/GettyImages

След заминаването си в Челси Сари придърпа със себе си бразилеца Жоржиньо, който бе мозъкът на неаполитанците в последните три години. Липсата на помъдрелия и влиятелен в средата на терена Жоржиньо със сигурност ще лиши Наполи от скорост и идеи.

Четворката защитници от последния сезон на Сари – Елсейд Хисай, Калиду Кулубали, Раул Албиол и Марио Руи, също не претърпя промени. Като заместник на напусналия именно в посока Милан страж Хосе Рейна застана гръкът Орестис Карнесис (дошъл през това лято от Удинезе).

Лацио Наполи

източник: Gulliver/GettyImages

В последната кампания Наполи се превърна в първия отбор, събрал 91 точки, но нестанал шампион на страната. Неаполитанци завършиха втори зад шампиона Ювентус, но пък успяха да притиснат максимално големия си съперник до финала. Опит и малко повече класа обаче не достигнаха на тима да вдигне трофея за трети път в своята история и за първи след ерата на Диего Марадона.

През това лято южняците си осигуриха услугите и на бившия страж на Арсенал Давид Оспина. Фабиан Руис от Бетис и Симоне Верди от Болоня също бяха привлечени в последните дни на трансферния пазар в Италия (17 август).

Лацио Наполи

източник: Gulliver/GettyImages

Срещу Лацио изглеждаше, че Анчелоти все още проучва с какво разполага като кадрови потенциал. Схемата и игровата тактика не бяха пипани. Интензитетът при онези маркови за Сари подавания с едно докосване обаче бе значително понижен. Отборът все пак продължава да изнася много умело през центъра на терена и да използва често крайните зони. Диагоналните топки към включилите се зад отбраната на съперника от дълбочина Кайехон и Инсиние също са използвани.

В средата на терена обаче се усещаше липсата на повратлив халф, който да пренесе играта мигновено в предни позиции. На мястото на напусналия Жоржиньо се подвизаваше полякът Пьотр Зелински, а в някои периоди от срещата палката взимаше и капитанът Марек Хамшик.

Лацио Наполи

източник: Gulliver/GettyImages

Като цяло неаполитанците са много труден за побеждаване отбор. Те допуснаха едва две загуби у дома през миналия сезон, регистрирайки 14 победи и 43 вкарани гола (два по-малко от Ювентус на „Алианц Стейдиъм“). За Милан ще бъде голям тест да пречупи коравия си съперник, който въпреки напусналия Сари, запази ядрото на своя отбор.

Неприятната новина за „росонерите“ е, че те не са печелили в Неапол в последните седем сезона, но надеждите са, че супернападателят Гонсало Игуаин ще реши техните проблеми в нападение.

Милан завърши шести в последната кампания и сега се надява да надгради представянето си. Горещият южняшки темперамент на Дженаро Гатузо (роден в Кориляно Калабро) вдъхновява съблекалнята преди всеки мач, а сега зад гърба си специалистът може да разчита и на Леонардо и Малдини.

Дженаро Гатузо (Милан)  Началото на легендата беше трудно, после дойде страхотната поредица, а сега росонерите отново изглеждат затънали дълбоко в калта, без изобщо да отчитаме загубата с 0:4 от Ювентус във финала за Купата на Италия. Гатузо има 387 мача за Милан като футболист в периода 1999-2012 година и славното му минало беше неговият основен коз, когато се търсеше заместник на стартиралия катастрофално кампанията Винченцо Монтела. Предшественикът на Рино си замина през ноември, след като загуби 6 от откриващите си 14 шампионатни срещи. В своите първи 14 двубоя начело Гатузо вдъхна надежда, след като инкасира само 2 поражения. Изведнъж класирането за Шампионската лига не изглеждаше като мираж. На 4 април Гатузо подписа нов 3-годишен договор с клуба. Оттогава Милан спечели само два пъти, записа 4 ремита и 1 загуба (не броим тази от Юве във финала, вече го уточнихме). В тези 7 мача тимът отбеляза всичко на всичко 9 гола, като 4 от тях паднаха в мрежата на най-слабия тим от калчото  Верона. Вече все повече хора си задават въпроса дали Милан не  даде прибързано доверието на човек, който едва сега започва да трупа треньорски опит в Серия А, а предишният му опит в италианския футбол включва 6 мача с Палермо в Серия Б и промоция с Пиза във втория ешелон. Предвид ексцентричния начин, по който Гатузо ръководи състава си, няма да е чудно, ако росонерите потърсят далеч по-опитен наставник през лятото.

източник: Gulliver/Getty Images

За седемкратния шампион на Европа това ще бъде дебютен двубой през сезона, след като италианската федерация отложи сблъсъка с Дженоа от първия кръг, поради срутването на моста „Моранди” в Генуа и националната трагедия, която покоси страната.

Миланистите изобщо не почиваха по време на летния трансферен пазар, привличайки Тиемуе Бакайоко от Челси (под наем), Сами Кастийехо от Виляреал, Диего Лаксалт от Дженоа, Иван Стринич от Сампдория, Матия Калдара и Гонсало Игуаин от Ювентус, с което опитаха да увеличат дълбочината и да повдигнат класата на своя тим. Към изхода на „Сан Сиро“ пък се насочиха нападателите Карлос Бака (Виляреал), Никола Калинич (Атлетико Мадрид) и Андре Силва (Севиля), както и защитниците Леонардо Бонучи (Ювентус) и Мануел Локатели (Сасуоло).

Тази вечер се очаква едно нагорещяло буре да се възпламени на „Сан Паоло“. Бившият играч на Наполи Гонсало Игуаин отдавна вече е в „черния списък“ на тифозите под Везувий, след като преди пет години направи „най-голямото предателство“ и отиде при вечния враг от Севера – Ювентус, след три силни сезона в Южна Италия. През това лято пък аржентинецът усети, че при наличието на Кристиано Роналдо, едва ли ще има много шансове за изява при „бианконерите” и реши да се премести в Милано, в опит да поведе „росонерите“ към трофеи.

Гонсало Игуаин

източник: twitter.com/acmilan

За съжаление Милан загуби задълго едно от новите си попълнения през това лято - Иван Стринич, който има проблеми със сърцето (уголемено сърце) и трябва да почива до края на годината, преди да му бъде поставена окончателна диагноза. Хакан Чауханоглу е наказан за двубоя, а Андреа Конти и Кристиан Сапата са аут поради травми.

На „Сан Паоло“ на вратата за Милан трябва да бъде младият Джанлуиджи Донарума, въпреки че конкуренцията се увеличи значително след пристигането на Пепе Рейна. Очаква се в защита да започнат Давиде Калабрия, Матиа Калдара, Алесандро Романьоли и новият ляв бек Диего Лаксалт. Лукас Бигля, Франк Кеси, Джакомо Бонавентура и правещият дебют Тиемуе Бакайоко ще бъдат в средата на терена. В нападение най-техничният с топка в крака в този отбор на Милан – Сусо, ще подпомага тарана Гонсало Игуаин в предни позиции.

Наполи и Милан са изиграли общо 140 мача по между си, като днешните домакини имат 41 победи, докато „росонерите“ са се поздравявали с успеха цели 54 пъти, при 45 равенства (голова разлика 159-197).

Срещата между Наполи и Милан е в събота, 25 август, от 21:30 часа., като нея можете да гледате пряко по Max Sport 2.