Италианският елитен Лацио стана жертва на компютърна измама. Хакери успяха да отмъкнат последните 2 милиона евро, които „лациалите” дължаха на Фейенорд за бранителят Стефан де Фрай.

Лацио обяви: Де Фрай напуска клуба

Де Фрай: Боли ме, че си тръгвам по този начин

Разкритието е на вестник „Ил Темпо”, който твърди, че римляните са се подлъгали от електронно писмо, което съдържало емблемата на холандския шампион. Нищо в текста на съобщението не събуждало съмнения за достоверността му.

Първите нападки към Де Фрай вече започнаха

В писмото са били посочени банкови сметки, по които да бъдат преведени парите и от Лацио наредили транзакцията. Едва часове по-късно станало ясно, вече в реална кореспонденция с Фейенорд, че парите никога не се стигнали до тима от Ротердам.

Де Фрай ще дава обяснения за допинг тест

Посочените банкови сметки се оказали недействителни, а хакерите пренасочили средствата по друг IBAN и така временно заличили следите си. Според „Ил Темпо” престъплението вече е обект на разследване от прокуратурата, откъдето все пак успели да проследят парите, които в момента се намират в холандска банка.

26-годишният Де Фрай премина от Фейенорд в Лацио през лятото 2014 година срещу неоповестена сума. 4 сезона по-късно играчът ще напусна италианския тим като свободен агент, след като не се разбра за нов договор.

Случаят силно напомня на неприятната случка с родния Левски през 2009 година, по-известна като „Казанската афера”. Скандалът тогава се разиграва в дните преди вечното дерби срещу ЦСКА, като в офисите на „сините” пристига предложение уж от Рубин Казан, който е готов да купи четири от тогавашните звезди – Дарко Тасевски, Юсеф Рабех, За Соарес и Живко Миланов – за общо 5 милиона евро. Два дни преди мача с „червените” карето заминава за Москва, тъй като от Рубин настояват, че искат сделката да стане спешно, за да картотекират новите попълнения за Шампионската лига.

Звучният шамар за „сините” отеква в руската столица, където никой не чака делегацията на Левски. А с играчите пътува не само вече бившият финансов директор Константин Баждеков, но и тогавашният собственик Тодор Батков. Четиримата футболисти не взеха участие в дербито срещу ЦСКА, в което „червените” се наложиха без никакви ядове с 2:0. Естествено, за случилото се Батков обвини предишните собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов, но ГДБОП не намира улики срещу двамата.