Официално са повдигнати обвинения срещу Лацио, президента на клуба - Клаудио Лотито, както и двамата лекари - Иво Пулчини и Фабио Родия, за нарушаване на здравните протоколи по време на пандемията от COVID-19, съобщиха медиите в Италия.

Причината за това е, че от клуба скриха от здравните власти на два пъти по осем положителни случая на коронавирус в тима – футболисти и хора от треньорски щаб. Досега течеше разследване по скандалния случай.

Всичко започна в края на октомври, когато няколко играчи на „римските орли“ дадоха положителен тест за коронавирус преди среща от Шампионска лига. Същите те обаче бяха отрицателни преди двубой от Серия А.

След по-обстойно разследване бе установено, че Лацио разчита на различни лаборатории преди мачовете си от евротурнирите и преди срещите от италианския шампионат, като бяха проучени практиките при взимането на пробите. По-късно от клуба обвиниха една от лабораториите, взела пробите преди мачовете от Серия А, в грешни резултати. От Лацио се оправдаха, че от лабораториите трябва да уведомят здравните власти при наличието на положителни проби.

Посочва се, че Чиро Имобиле е играл за Лацио срещу Торино на 1 ноември миналата година, а няколко дни по-късно и срещу Ювентус, при положение че по правилник е трябвало да е в изолация 10 дни.

Наказанието на „римските орли“ може да е отнемане на точки или служебни загуби във въпросните двубои срещу Торино и Юве.