Шефът на римската полиция Франческо Талиенте заяви днес, че орлицата Олимпия, която от началото на сезона е официален талисман на Лацио, няма да полети на Олимпико преди неделното дерби Лацио - Рома.

Съображенията са, че римските дербита създават достатъчно проблеми на органите на реда и би било опасно да се внасят елементи на допълнителна провокация.

Орлицата Олимпия е собственост на испанската фирма „Eagle & Victory”, която е платила за нея 7500 евро. Тя е от рода „американски кралски орел”, на 5-годишна възраст е и може да живее до 80 години. Тежи 12 кг и има 2,5 метра разпереност на крилата. Храни се с пилешко, заешко месо и пъстърва.

Преди три седмици Лацио подписа със собствениците едногодишен договор за 125 хиляди евро. Сега Олимпия живее в спортната база на клуба в римското предградие Формело в условия, сравнявани с тези на петзвезден хотел. Има на разположение стая, в която прекарва дъждовните дни, както и личен ветеринарен лекар, който е италианец, докато тримата й дресьори са испанци.

Всички й се възхищаваха, когато е гледаха как лети на стадиона на Бенфика в Лисабон, заради което Лацио ни предложи договор, споделя главният дресьор Хуан Бернабе.

Президентът на орлите Клаудио Лотито остана разочарован от слабата продажба на абонаменти карти преди сезона и потърси начин да върне публиката по трибуните. Сега Олимпия му струва по 5 хиляди евро на полет, плюс още толкова месечно за снимачни и рекламни права. Лотито вече подготвя колективни посещения на тифози при орлицата срещу заплащане.

Италианската лига за закрила на животните протестира срещу използването на орлицата за зрелище. Заместник-кметът на Рим Фабио де Лило, който отговаря за околната среда, подкрепя инициативата и подчертава, че благодарение на Олимпия, сега на Олимпико идват 7 хиляди деца в повече от предишните футболни сезони.

Засега феновете на Лацио, които са символични домакини на двубоя, са изкупили само 15 хиляди билети за неделното дерби, без в това число да влизат притежателите на абонаментни карти. С оглед на слабата продажба до момента е възможно Олимпико да не бъде пълен до краен предел за Derby della Capitale.