Лацио избегна наказание лишаване от точки в Серия А, след като прокурорите поискаха 200 хиляди евро (235 640 долара) глоба и продължителни санкции за собственика на клуба Клаудио Лотито и двама лекари от екипа заради нарушения на протокола за COVID-19. Прокурорът на Италианската футболна федерация поиска глобата, както и наказание от 13 месеца за Лотито и 16-месечни забрани за лекарите Фабио Родия и Иво Пулчини в съдебен процес пред националния федерален съд днес.

По-рано медиите предполагаха, че Лацио рискува отнемане на точки или дори изваждане от елита за нарушаване на протоколите през октомври и ноември миналата година. На 3 ноември беше открито разследване от италианската федерация за евентуални нарушения по отношение на тестването на COVID-19. Проверена беше тренировъчната база на клуба и иззети резултатите от тестовете.

На 16 февруари тази година италианската централа обвини клуба в "нарушения на федералните разпоредби и неспазване на действащите здравни протоколи" и изпрати Лацио, Лотито, Пулчини и Родия пред националния федерален съд. Лацио отрече неправомерни действия и обяви в изявление: "Ние се доверяваме на спортната справедливост".

Списъкът с нарушения на клуба включва липса на незабавно докладване на положителни случаи на местните здравни органи, невъзможност да спре трима играчи да присъстват на тренировка след положителни тестове и два пъти неприлагане на задължителен 10-дневен период на изолация на асимптоматичен играч, който впоследствие участва в мач от Серия А.